Restauraties

Bij de restauratie van koper -en houtblazers wordt er natuurlijk eerst gezorgd voor een mechanische afstelling. Een instrument dient in de eerste plaats om te bespelen en is aangenamer in gebruik als alles geolied loopt.

Voor de industrialisering van de koperen instrumenten begon, was de vervaardiging van een blaasinstrument nog echt vakmanschap. De ambachtelijke en tijdsintensieve afwerking van de instrumenten is in de loop van de jaren vervangen door machinale afwerking. Veel mensen verkiezen daarom ook een vintage instrument boven een moderne uitgave. In de eerste plaats omdat ze naar verluidt een rijke warme klank bezitten, die te danken was aan de samenstelling van het messing, dus de verhouding tussen het dure koper en het makkelijk te vervaardigen overgangsmetaal zink.The Martin Alt 1953 (8)

Een tweede reden om te kiezen voor een vintage instrument is de grote zorg die in de vervaardiging van elk instrument werd gestoken. Dat zie je vooral in de prachtige gravures die werden gecreëerd in de eerste helft van de twintigste eeuw, toen de koperen instrumentindustrie hoogtij vierde.  Ze waren werkelijk het summum van technologie, met graveerwerk van befaamde artiesten. Een periode die zich sindsdien nooit meer zo uitgebreid en overvloedig heeft herhaald.

Na decennia hebben sommige instrumenten hun glans en detail natuurlijk verloren. Een verweerde laklaag kan opgepoetst worden, of in sommige gevallen zelfs herlakt. Maar de gravure, die toch een wezenlijk deel uitmaakt van de geschiedenis van het instrument, wordt wel eens verloochend. Dit valt te wijten aan het feit dat er slechts een handvol professionelen zijn die de oude, veelal vergeten kunst van instrumentgraveren nog beoefenen. Het restaureren van de bestaande vervaagde gravure is mogelijk, door het opnieuw traceren van de gravure-lijnen, die in de loop van de jaren zijn verbleekt en soms zelfs bijna onzichtbaar zijn geworden. Met een verse en historisch correcte gravure wordt je instrument pas echt hersteld in zijn oude glorie. Dit sluit het best aan bij hoe ze vroeger in de winkel lagen, exact zoals de maker bedoeld had.